Donderdag 4 juli 2024
Ann Sterckx
Eutierria: over verbondenheid en wederkerigheid: kick off
Na het openingsritueel neemt Ann, gastvrouw van het Ecopsychologie festival, je met enthousiasme mee in het landschap van Ecopsychologie en het thema van dit jaar. Ook maakt ze een link naar wat onze verhouding mens-natuur, met de daaruit voortvloeiende toepassingen in de praktijk, kan betekenen voor de professionele sector. Ze leidt daarbij, samen met Glenn A. Albrecht (online aanwezig) en Joris Capenberghs, het thema van het Ecopsychologie festival in.
Ann Sterckx is ecopsychologe, onderzoekster, en oprichtster van EarthWise Education, Leercentrum voor Ecopsychologie en een erkende IES School. Ze is docente en trainster in de jaaropleiding Toegepaste Ecopsychologie (EcoTuner) en verzorgt voor organisaties programma’s waar de verhouding mens-natuur centraal staat. Ann is bestuurslid van de International Ecopsychology Society. Daarnaast doctoreert Ann aan de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving. Faculteit Geneeskunde en Medische Wetenschappen, Universiteit Antwerpen. www.earthwise.education.
Glenn A. Albrecht
Glenn A. Albrecht vervoegt ons online vanuit Australië. Hij licht toe waarom de emotie Eutierria een belangrijke rol in speelt in de transitie naar het tijdperk van het symbioceen en plaatst deze emotie in relatie tot de andere Aarde Emoties.
Glenn A. Albrecht, een Australische milieufilosoof, verwierf internationale bekendheid met zijn onderzoek naar nieuwe ‘psychoterratische’ emoties. Tot 2008 was hij werkzaam aan de Universiteit van Newcastle in New South Wales. Vanaf zijn emeritaat in 2014 bekleedde hij de positie van hoogleraar duurzaamheidsstudies aan de Murdoch University in Perth, West-Australië. Hij is tevens erelid van de School of Geosciences aan de Universiteit van Sydney. In 2001 was hij co-auteur van “Health Social Science: A Transdisciplinary and Complexity Perspective”, uitgegeven door Oxford University Press. Zijn grote doorbraak kwam met de publicatie van “Aarde-emoties” in 2019, dat in vele talen werd vertaald, waaronder het Nederlands door Joris Capenberghs.
Joris Capenberghs
Joris Capenberghs is de vertaler van het boek Earth Emotions naar het Nederlandse boek Aarde Emoties. Hij gaat met ons in dialoog over zijn ervaringen bij deze vertaling, en koppelt dit aan associaties met andere perspectieven op de relatie mens en natuur, de rol van taal daarin, de diepere dimensie van natuurbeleving, wederkerigheid en verbondenheid.
Joris is cultuurhistoricus, antropoloog en vertaler. Hij beweegt zich als wandelaar, publicist, vertaler en curator op het snijvlak van landschappen, erfgoed, taal, artistieke expressie en natuurbeleving. Hij geeft lezingen over allerlei literaire, cultuurhistorische en eco-filosofische thema’s. De laatste jaren begeleidt hij bij wijze van experiment ook enkele ‘filosofische salons’.
Vrijdag 5 juli 2024
Mac Macartney
Mac Macartney is schrijver, spreker, leiderschapsconsultant, pleitbezorger voor eco-vrede en spirituele gezel. Hij heeft vele paden verkend, sommige onverstandig, sommige scherpzinnig, allemaal met enthousiasme, kracht en volharding. Als kind werd hij diep verliefd op de natuur en sindsdien oefent hij zich in het luisteren naar zijn leidende dromen, visioenen en ervaringen. Op verschillende manieren hebben ze hem allemaal uitgenodigd om van daaruit bij te dragen aan een betere wereld. Mac beweegt zich tussen, leert van en draagt bij aan vele diverse en contrasterende sferen van de samenleving – een verrijkend, stimulerend en vaak zeer woelig traject. Twintig jaar lang werd hij begeleid en gecoacht door een groep First Nations-leraren. Sindsdien probeert hij de twee werelden samen te brengen – een eeuwenoud wereldbeeld dat de nadruk legt op relaties, onderlinge afhankelijkheid en eerbied voor het leven, met de enorme uitdagingen en even grote kansen van de 21e eeuw. www.macmacartney.com
Finding our way home
Mac praat met diepgaand mededogen en authenticiteit over de manieren waarop we onze weg terug kunnen vinden naar verbondenheid met de Aarde. Wie kunnen we zijn als we leven vanuit verbondenheid en wederkerigheid? Hoe kunnen we thuiskomen op die plek, die in feite onze innerlijke natuur is. Hoe ontsluit je je inheemse wijsheid, vanuit je relatie met Moeder Aarde?
Je zult dieper ontdekken en vollediger belichamen wat je al weet. We onderzoeken samen wat voor jou jouw innerlijke plek is waar je het vreugdevolle, belichaamde weten van diepe verbondenheid en saamhorigheid voor altijd ervaart. Een plek waar afscheiding ongekend is, waar je één en deel wordt van Moeder Aarde, een plek van waaruit je kunt handelen als een zelfverzekerde, veerkrachtige ‘jij’. Eutierria …
Leven in harmonie met Natuur
In het kader van een persoonlijke zoektocht en toekomstig boek, heeft Janneke net de Hadzabe bezocht. Een groep jagers-verzamelaars in Tanzania. Zij leven in volledige harmonie met hun natuurlijke omgeving en leven al zo sinds duizenden jaren. Ze vertrouwen volledig op hun eigen instincten, vaardigheden en Aarde die hen van voedsel voorziet, dat ze zelf moeten vinden. Janneke zal aan de hand van haar waarnemingen en ervaringen vertellen over de inzichten die ze heeft opgedaan tijdens haar bezoek aan de Hadzabe. Tijdens haar toelichting, gaat ze graag ook met ons uit op onderzoek hoe wij terug contact kunnen maken met harmonie met natuur in onze westerse samenleving.
Janneke Jufferman
Janneke Jufferman, journalist en schrijver, werkte, in haar studententijd, in de prehistorie van een Archeologisch park. Daar leerde ze van alles over de natuur. Later ging ze als journalist schrijven over ongelijkheid en kwam tot de conclusie dat het economische systeem waarin we leven onderliggend is aan onze sociaal-ecologische problemen (klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, …). Hoe kan dat anders? Hoe kunnen we onze plek in het ecosysteem innemen? Daar is ze naar op zoek. https://jannekesjournal.nl/
Zaterdag 6 juli 2024
“Ik ken een berg die op me wacht”
Sholeh Rezazadeh
Sholeh Rezazadeh (1989) is schrijver en dichter. Ze kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. Drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar literaire roman. Haar romandebuut De hemel is altijd paars (2021, ambo|anthos) werd bekroond met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en met de Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Het stond bovendien op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2022 en de Hebban Debuutprijs 2022. Verder won ze ook al de El Hizjra literatuurprijs 2019 voor haar poëzie. Ik ken een berg die op me wacht, haar tweede roman, verscheen eind 2023. www.sholehrezazadeh.nl/
Kleio Apostolaki
Eenheid met de Natuur. Een reis vanaf de eerste aanwezigheid van de mens op aarde tot het “Oceaangevoel” van onze huidige ervaringen.
Het gevoel van één zijn met Natuur is misschien wel zo oud als de aanwezigheid van de mens op aarde en zo recent als onze eigen geboorte. Dit diepe gevoel kunnen we ook ervaren in ons contact met de diepte van de zee, maar ook door hele bijzondere en soms spirituele ervaringen in en met Natuur. Samen gaan we letterlijk en figuurlijk onderzoeken hoe we dit gevoel kunnen terugvinden en bijhouden. Dit doen we niet alleen om onze zoektocht naar heelheid in ons menselijk bestaan te ondersteunen, maar ook voor het behoud van ons levensweb, als een wederkerige manier van ‘zijn’. In licht hiervan bespreken we de ‘aquatische apen hypothese”, evenals verwijzingen die in de Griekse antieke filosofie zijn terug te vinden in het begrip “Olon”. Bovendien wordt naar dit ‘oceanische’ gevoel verwezen in de brieven die tussen de psycho-analist Sigmund Freud en de schrijver Romain Rolland werden uitgewisseld. Ze noemden het een sensatie van “eeuwigheid”, een gevoel van iets grenzeloos, onbegrensd – als het ware “oceanisch”. Bij dit “oceanische gevoel”, waar Glenn Albrecht ook in zijn bespreking over Eutierria naar verwijst, ervaren we dat de grenzen van het ego vervagen en “de rijkdom en schoonheid van onze omgeving” in ons opnemen.
Kleio Apostolaki is ecopsychologe en gespecialiseerd in Dolfijnondersteunde Therapie. Ze is sinds 2003 Dynamic en CBT psychotherapeut, en een professionele Scuba Diver. Ze is ook gespecialiseerd in Traumatherapie en is een gecertificeerd Volwassenen Educator. Ze heeft als spreekster deelgenomen aan verschillende internationale en nationale conferenties en schrijft artikelen in tijdschriften en kranten. Ze is lid, voormalig voorzitter (2016-2019) en huidig bestuurslid van de International Society of Ecopsychology (IES) en officieel erkend als vertegenwoordigster van IES in Griekenland met de oprichting van de “Hellenic Ecopsychology Society” in 2006. www.ecopsychology.gr
Zondag 7 juli 2024
Oogst en Apotheose
We verrijken onze ervaringen door een gezamenlijke oogst. Als mooie afsluiter van de oogst deelt Glenn zijn reflectie (online). Vervolgens houden we een mooi afsluitingsritueel, en werken zo toe naar de volgende samenkomst van het Ecopsychologie en Ecofilosofie festival.