"LOOK DEEP INTO NATURE, AND you WILL UNDERSTAND EVERYTHING BETTER" (EINSTEIN)

Het concept

We voelen het allemaal. We leven in een tijd waarin er veel beweegt in en rondom ons. Er gebeuren zowel zaken die ons ontroeren, als gebeurtenissen die ons verdrietig of boos maken. Of het nu innerlijk is, of buiten ons gebeurt, we weten niet altijd goed hoe we ons daarmee kunnen verhouden. Ook vragen we ons vaak af hoe we hierin kunnen blijven staan, en het goede blijven doen. De stroming van ecopsychologie wil voor deze vragen een wegwijzer bieden.

Ecopsychologie is een stroming die de aangeboren verbinding met innerlijke en uiterlijke Natuur weer wil versterken. De stroming stelt dat de menselijke en planetaire gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat onze relatie met Aarde wederkerig is: wij zijn deel van Aarde, zij is deel van ons. Zorgen voor onszelf, zorgen voor de samenleving en voor Aarde zijn in die zin niet los van elkaar te zien.

Om de ecopsychologie in de praktijk om te zetten, moedigt het meerdaags event Eutierria aan tot een diepe en wederkerige relatie met elkaar en Natuur: ga terug naar de essentie van het mens-zijn, in harmonie met de natuurlijke wereld.  Doe je mee?

Tijdens deze intense meerdaagse ervaar je ecopsychologie op verschillende manieren: lichamelijk, mentaal, emotioneel, spiritueel en artistiek. We trekken ons terug op domein Koningsteen. We verbinden ons met elkaar en met Natuur, leren bij over ecopsychologie en delen onze praktijken. We gaan concreet aan de slag om de principes in ons leven toe te passen.

Op dit prachtig event:

Word je geïnspireerd door wijze mensen

Ontmoet je gelijkgezinden

Laat je je onderdompelen in de natuur

Leer je alternatieven kennen die er toe doen in deze turbulente samenleving

Zijn we samen, met elkaar en Natuur en bouwen we, 

vanuit verbondenheid en wederkerigheid, zo aan een veerkrachtig weefsel

Voorproefje

Het Ecopsychologiefestival is een unieke bijeenkomst waar je komt proeven van warme workshops met inspirerende mensen. Samen dagen we het huidige Westerse model uit en wakkeren we onze verbinding met het leven en met Aarde weer aan. Het programma biedt naast de geplande activiteiten ook ruimte om te werken vanuit wat er ontstaat, vanuit het land, vanuit wat ons verbindt en vanuit onze collectieve wijsheid en talenten.

 

We leven samen in de natuur, soms in de stilte. We eten lokaal, biologisch en vegetarisch, met liefde bereid. We praten, ervaren, dromen en spelen. Soms delen we ons verdriet om de wereld of gaan we in het verschil staan van hoe we ons verhouden tot wat er om ons heen gebeurt. We delen onze verwondering over de natuurlijke schoonheid die we zien. We leren dat alles samen te dragen en zijn verbonden in onze zorg voor onszelf, onze samenleving, alle levende wezens en Aarde, waar we als mens deel van zijn.

Voor wie?

Voor begeleiders, coaches, therapeuten, psychologen, artsen, leraren, natuurgidsen, activisten en alle andere mensen die

met mensen werken
zich zorgen maken over de wereld
samen mee willen weven aan een draagvlak waarin we elkaar steunen voor het werk dat we te doen hebben
in en met Natuur (samen)werken
willen kennismaken met ecopsychologie
in hun praktijk de verbinding tussen mens en Natuur willen herstellen
geïnteresseerd zijn in de stroming Ecopsychologie
zich geroepen voelen om deel te nemen

Elementen

Inspiratiesessies

Laat je elke dag opnieuw door een gedreven expert onderdompelen in een thema geïnspireerd door ecopsychologie en natuurverbinding. Onze sprekers brengen de inspiratiesessies op hun authentieke manier tot leven vanuit de liefde voor hun domein. Samen bouwen we kennis op en raken we geïnspireerd door in dialoog te gaan, te ervaren, te oefenen, te reflecteren. Verwacht je niet aan een gewone keynote, maar aan een prikkelende en uitnodigende sessie.

Workshops

Naast de sessies van experten willen we bijkomende workshops aanbieden vanuit wat er ontstaat. We geloven sterk in de talenten aanwezig op het festival. De thema’s ontstaan uit onze wisselende interacties en uit het hoofdthema van het festival (Eutierria). Voel jij je geprikkeld om, op welke manier dan ook, iets te delen met de andere deelnemers? Dan krijg je daarvoor een forum tijdens de tijd van de parallelle workshops. Jouw bijdrage wordt dan tijdens de dag zelf ingepland. Via kruisbestuiving en co-creatie planten we zaadjes en doen we die ontkiemen bij elkaar en bij onszelf. We versterken het weefsel van al wie wil meewerken aan een herverbinding of versterkte relatie met Natuur. Wie weet welke prachtige bomen daaruit groeien!

En ook ...

Gastbijdragen

Ervaar met enkele speciale gasten hun eigen praktijk, zoals kunst, verhalen, poëzie. Ontdek hoe je die praktijk als begeleider kan inzetten bij het werken in en met de natuur. De sessie kan natuurlijk ook voor jezelf nieuwe perspectieven openen.  

Aandacht voor onze
emoties om de wereld

Tijdens deze dagen komen er sterke emoties naar boven. Ze komen als reactie op onze verwondering en liefde voor de natuur en op wat er gebeurt in de wereld. Verwondering, verdriet, boosheid, woede, machteloosheid, verwarring, ze krijgen allemaal de kans om er te zijn. Zowel in het organiserend team als onder de deelnemers zijn er mensen getraind om met dergelijke emoties om te gaan. Daar waar er nood is, kan er afzonderlijk mee gewerkt worden, of samen in groep. Bij de start van het festival geven we aan bij wie of bij welke cirkels je daarvoor terecht kan.

Eco&Land Art

Creëren is iets menselijks, maar ook de natuur creëert volop. Wil je jouw wilde creativiteit loslaten en te weten komen wat het betekent om samen met de natuur te creëren? Tijdens de workshops van Eco-Art staat er een crea(na)tuurtalent met heel wat materialen klaar om jou daarin te begeleiden. Met respect voor onszelf en voor de natuur waarmee we werken. Iedereen geniet mee van deze workshops: her en der op verborgen plekjes duiken prachtige natuurkunstwerkjes op.

Warm nest

Een natuurelement nodigt je uit om aan te sluiten bij een kleiner groepje. Dat groepje is jouw ondersteuningsbasis tijdens het event. Je creëert samen een ‘warm nest’, een vaste veilige plek om intiemere zaken met elkaar te delen. Ideaal voor wie nieuw is of zich overweldigd kan voelen. Echt een aanrader. Hier ontstaan soms vriendschappen voor het leven!

Gemeenschapscirkel

Bij het vallen van de avond houden we een gemeenschapscirkel. Het is een moment om ervaringen te delen. We spreken om de beurt, scheppen ruimte, luisteren diep en oordeelloos, delen en leren samen. Eén of meerdere hosts faciliteren ons gesprek.

Droomcirkel

Nieuwsgierig hoe onze dromen deel kunnen uitmaken van één en hetzelfde web? Kom het ervaren tijdens de ochtenddroomcirkel. We komen samen voor het ontbijt, wanneer onze dromen nog fris in ons geheugen zitten. Tijdens de cirkel zien we onze dromen als een collectieve bron om de krachten te begrijpen die spelen in dit onrustige tijdperk. Niet-menselijke wezens zoals bomen, planten, dieren, insecten, de zee en het land weven zich in onze dromen en delen zo hun wijsheid met ons. Uit deze bijzondere vorm van samenzijn vloeien meestal de thema’s voor de dag.

Kampvuur en open micro

We houden samen het vuur wakker, delen gedichten, verhalen of muziek met elkaar. Breng je muziekinstrument, stem of geliefkoosd gedicht of verhaal mee. Op de laatste avond kunnen we ook dansen. Of luisteren naar de uilen in het bos.