Weaving of Eutierria Experiences - Eco land art

Om onze ervaringen van het Eutierria Ecopsychologie Festival aan elkaar te weven, zal Lies als “Weaving Facilitator” deze dagen mee ondersteunen middels kunst en eco land art. Dit is geen aparte workshop maar een wevend gebeuren. Er zullen ook momenten zijn waarin je kan participeren, mee weven en creëren.

Lies Daenen is kunstenaar, filosofe, procesbegeleider, shamanic practitioner en begeleider van collectieve rituelen. Haar artistieke werk situeert zich op het raakvlak van hedendaagse kunst, ecologie, spiritualiteit en participatie. Concreet maakt ze vooral schilderijen en installaties op basis van natuurlijke of natuur-gebaseerde materialen, zoals hout, textiel, papier, glas en zelfgemaakte verven op basis van natuurlijk pigment. De laatste jaren trekt Lies voor haar installaties vaak de natuur in om er met bomen te werken. Veel van haar recente projecten zijn ook artistieke rituelen, waarin onze her-verbinding met de levende natuur, of de levenstroom, centraal staat. Lies is ook lid van de RvB van SPES (SPiritualiteit in Economie en Samenleving) en was zes jaar actief lid van Corporate Rituals, waar ze drie jaar geleden Collective Healing Rituals oprichtte. www.liesdaenen.com

Psychoterratic Body

De emoties van Gaia dansen.

We stellen een ‘psychoterratische reis’ voor om de relatie tussen de Psyche en de Aarde te herstellen, door middel van lichaamsbeweging en de Emoties van de Aarde van Glenn Albrecht. Met de schoonheid van dans kunnen we de emoties van de aarde doen herleven en een beweging aangaan die verenigbaar is met menselijke en aardse bloei, uitgedrukt in een ethiek van liefde en zorg gericht op de bescherming van al het leven.

We dansen de emoties van het Antropoceen naar de emoties van het Symbioceen, om in het lichaam te begrijpen hoe we symbiotische verbindingen, diversiteit en eenheid binnen onze systemen kunnen maximaliseren. Het Symbioceen is voor Albrecht een periode in het menselijk bestaan die de mogelijkheid biedt tot volledige re-integratie van het menselijk lichaam, de psyche en de cultuur met de rest van het leven, en zo de hoop te kunnen voelen om in ons bewustzijn de emoties te mobiliseren en in dans om te zetten. Van daaruit bouwen we die liefdesrelatie met de aarde op, Eutierria.

Marian Ríos is Colombiaanse en nomade in hart en nieren.
Ze werkt als ecopsychologe en integratief transpersoonlijk psychotherapeut. Daarnaast is ze medebedenkster van het Koru Model, een biomimetische benadering voor het ontwerpen en faciliteren van transformatieve ervaringen vanuit een regeneratief perspectief. Ook is ze bezielster van Ecodance, een methode om het bewustzijn van “natuur zijn” op te wekken, door bewust bewegen volgens het drievoudige spiraal “Regeneratief Leiderschapsprogramma”.
Marian is ook psychologe met een masterdiploma in sociale antropologie. Ze is Ecotuner (IES)- facilitator van herverbinding met de natuur, afgestudeerd aan de IES School Chili. Daarnaast is ze oerdansdocente van EPTI, en systemisch en relationeel coach van ORSC. Ze heeft zich veder gespecialiseerd in verschillende methoden van ecopsychosociale regeneratie, zoals Dragon Dreaming, Theory U en Ecosystem Facilitation. Momenteel is ze voorzitster van IES en vertegenwoordigster voor IES Colombia.

F60DAEFB-5DDD-4F47-BF72-4DA82F3BD2BB_1_201_a

Taal als poort naar Eutierria

Onze zintuigen nemen vormen en een prachtige diversiteit waar, maar geen eenheid. Die kan je alleen innerlijk ervaren met je hart. Hoe brengen we deze ervaring van wederkerige verbondenheid dan naar buiten? We beschikken over een taal die bepaald is door een cultureel perspectief. Zijn er culturen waarin de taal een dieper respect voor Aarde en minder individualisme uitdrukt? Daarnaast kunnen dichters op zo’n manier een ervaring van diepe verbondenheid met Natuur overdragen dat ze in ons een gelijkaardige ervaring wakker maken. Ze roepen beelden, stemmingen en gewaarwordingen op die we herkennen of die we door de tekst pas voor het eerst ervaren. Vaak doen ze ons op een andere, intensere manier kijken naar wat ons omgeeft en wat het met ons doet. En natuurlijk zijn ze meesters in het verwoorden van datgene waar wij geen woorden voor hebben. In deze workshop komen we via taal en poëzie tot een innerlijke natuurbeleving en gaan we van hieruit filosofisch op zoek naar nieuwe perspectieven. We zoeken die vooral in culturen die zich nog bewust zijn van onze nauwe verbondenheid met Natuur of via onze eigen dichters die op een authentieke manier hun gegrepen worden door de grote Eenheid uitdrukken. Taal is slechts een poort naar de open ruimte waarin alles taalloos communiceert. Laten we die ruimte met zachte voeten en een open hart betreden.

Els Janssens is als docente verbonden aan Luca School of Arts en aan de School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen. In 2016 publiceerde ze samen met Ulrich Libbrecht en Heinz Kimmerle ‘Filosofie zonder grenzen’.

Eutierrenergieën

‘Onderlinge verbondenheid’, ‘alles-is-één’, ‘ecosystemisch bewustzijn’ … , zijn termen die we makkelijk in de mond nemen maar niet vanzelfsprekend zijn om dagdagelijks naar te leven en te handelen. ’s Morgens beginnen we de dag meestal niet vanuit een non-duale mindset. Veeleer zijn het onbewuste overlevingsmechanismen die ons aansturen. Eutierria gaat over ‘het vervagen van de grenzen tussen subject en object, tussen binnen en buiten, tijdloos. Een diep weldadig gevoel van verbondenheid met de aarde.’ (Glenn Albrecht).

Vragen die we ons, geïnspireerd door de Eutierrenergieën, in deze workshop stellen: Hoe maken we weloverwogen keuzes zonder ons te laten beïnvloeden door verstorende emoties en patronen die Eutierria in de weg staan? Hoe kunnen we vertrekken vanuit liefdevolle presentie?

Drie Eutierrenergieën kunnen ons hierbij helpen:
– De energie van de yogi: dit is de meditatieve kant in ons, vanuit innerlijke stilte zijn we in staat om de juiste acties te onderscheiden,
– De energie van de kunstenaar: vanuit authenticiteit zetten we het eigen creatief vermogen en talent in,
– De energie van de krijger: met daadkracht zorgen we voor het welzijn van de aarde en al haar bewoners.

Deze energiebronnen houden we zo goed mogelijk in evenwicht zodat we ons hier op elk moment op kunnen beroepen. Het is een manier om Eutierria diepgaand te beleven.

Griet en Rosanna ervaren beiden hoe belangrijk het onderzoek is dat wij ons als mensen herkennen en herinneren dat we relatie Zijn in een uitgestrekte ruimte waar alles relatie Is.

Rosanna Bekkers Rosanna Bekkers is gepassioneerd verbindster op het raakvlak van mens, natuur. Als bruggenbouwster zet Rosanna in op ´Het werk dat weer verbindt´ van Joanna Macy voor de levensnoodzakelijke
persoonlijke en maatschappelijke transitie. Zo gaat ze ook aan de slag met lokale initiatieven, waarbij er samen gewerkt wordt aan de concretisering van een levensstijl van ‘goed geaard denken en doen’. Hierbij laat ze zich onder andere inspireren door toegepaste ecopsychologie en Zijnsoriëntatie. Daarnaast houdt Rosanna ecoworkshops in scholen, is ze geschoold in orthomoleculaire voeding en lichaamswerk.
Dicht nabij natuur werkte ze jarenlang als bloemkunstenaar. Rosanna is ook de initiatiefneemster van De dag van de Aarde in Vlaanderen en werkt als kernlid mee in het project “ Uit Liefde voor Onze Streek” en de CSA boerderij Erwtjes en Knollen. Ze volgde ook de jaaropleiding Toegepaste
Ecopsychologie, EcoTuner bij EarthWise Education.

Scherm­afbeelding 2024-05-07 om 11.33.21

Griet Bouwen

Griet woont en werkt in Haspengouw, waar ze een bostuin verzorgt, schrijft, leert en groepen ontvangt. Als econarratief facilitator begeleidt ze mensen, groepen en organisaties naar eco-sensitief leven en werken. Griet schept Vrijplaatsen: zoekende ruimtes waarin mensen zich samen verwonderen over de grote maatschappelijke verhalen die ons denken en doen diepgaand beïnvloeden. Via het faciliteren van ervaringen, vertellingen en momenten van reflectie draagt Griet bij aan de herontdekking van hoe onze levens verweven zijn in het grote web van Leven: opgekomen uit de diepe tijd, gedragen door een plek, verwant met al wat leeft, bewegend in de cyclische levenscadans.

Griet is sociaal werker, Appreciative Inquiry Practitioner, Narrative Facilitator, Permaculturist, Ecotuner en natuurgids in opleiding. Ze is auteur van ‘Vuurwerkt’ en ‘Leiden naar talent en bezieling’. Griet is co-bedenker van de narratieve methodiek Storyweaving. ‘Alles is relatie’, is haar levensthema. Mensen in zielsverbinding brengen met het Leven, loopt als een gouden draad doorheen haar roeping. www.zinspeling.be

Elements

Verandering is de enige constante in ons leven en de ELEMENTSworkshop biedt inspiratie aan om persoonlijke groei te stimuleren op zowel microniveau (het individu) als op macroniveau (hun gezin, hun gemeenschap, hun werkplek, de planeet).

Gedurende deze workshop gaan we ons onderdompelen in de rijkheid die de verschillende elementen van Moeder Aarde ons dagelijks bieden. We zullen ontdekken welke thema’s er zich voor ons openen die we als organisch materiaal gaan gebruiken om ons leven een nieuwe wending te geven.

Met de “ELEMENTS”-reis geeft Pamela haar meest persoonlijke project ooit, omdat het haar fotografische observaties van de natuurlijke wereld combineert met inzichten bekomen door meditatie en spiegelwerk. Dit kaartspel met 31 interactieve wijsheidskaarten is een krachtige oefening die de relatie met jezelf en met anderen positief kan beïnvloeden. www.myelementsdeck.com

Pamela Peeters is een bekroonde milieu-economiste en duurzaamheidsstratege die kinderen en volwassenen bijstaat leiders te worden in duurzame ontwikkeling en het behoud en herstel van onze natuurlijke hulpbronnen. Als holistische docente en Certified National Geographic Educator geeft ze al gedurende 25 jaar lezingen en workshops om de groene gedachte in ieders levenswandel een bewuste plaats te bieden. Ze bouwt bruggen tussen de realiteit van de natuurlijke wereld en die van mensen en werd door WHITEWALL Magazine als een van de meest invloedrijke vrouwen in de groene en sociale economie uitgeroepen.

Omdat ze zich enkel met de popularisering van duurzame ontwikkeling wilde bezighouden verhuisde ze in 1999 naar de VS en ontwikkelde dankzij een onderzoeksbeurs aan de Columbia University in Manhattan het eerste tv-programma dat duurzame levensstijlen promootte. Ze produceerde en presenteerde zo’n 200 afleveringen van het ‘Our Planet’ tv-programma en startte in 2005 het “Sustainable Planet” film festival toen ze werd uitgenodigd deel te maken van het marketingteam van de US partnerships voor het “UNESCO Decade of Education for Sustainable Development.” Ze startte tevens het “Eco Hero Lab” project dat jongeren moet inspireren ook een ecoheld(in) te worden. 

Pamela schreef al 5 boeken, waaronder een strip gebaseerd op haar Arctische Narwal expedities. Pamela’s derde boek, het ecologisch manifest ‘Become an Eco Hero’ groeide uit tot een schoolcurriculum dat tot nu toe in tien landen geïntroduceerd is geweest. De centrale gedachte is dat iedereen een actieve relatie met zijn natuurlijke leefwereld aan kan gaan en zorg kan dragen voor de natuurlijke elementen waardoor er een verrijking voor mens en maatschappij kan beginnen.

Pamela begon 23 jaar geleden met het tentoonstellen van haar fotografie en kortfilms en in 2019 bracht ze het verbindende kaartspel “ELEMENTS” uit dat als hulpmiddel ingezet kan worden om de rijke taal van Moeder Aarde te leren appreciëren en kennen. In 2023 begon ze met het draaien van een nieuwe ecologische tv serie voor jongeren en een hybride cursus waar klassieke wetenschap en traditionele kennis evenwaardig aan bod komen. Pamela regisseert tevens een documentaire rond de inheemse Arhuaco bevolking die in de bergen van Colombia wonen. www.pamelapeeters.com

Een voorproefje? https://youtu.be/Kd62CwyBUmg

Ademen in harmonie met jezelf en Aarde

It is a serious thing just to be alive on this fresh morning in the broken world.” (Mary Oliver).

In deze sessie activeren we door middel van bewuste ademhaling en geleide visualisatie de ‘velden’ van bescherming of innerlijke kracht. Ze werken als filters, transformeren zware energieën en laten psychologische verdedigingsmechanismen los om een prachtige harmonie te creëren met de elementen Aarde, Lucht, Vuur, Water en Licht. Je voelt je nadien vitaler, krachtiger, beschermd, sterker, geaard en verbonden met je innerlijke Natuur. Met vol vertrouwen kan je van hieruit de gaven van je unieke wilde en kostbare leven met de wereld delen.

Danielle De Wilde leidt een holistisch instituut voor persoonlijke en collectieve verkenning BAO Elan Vital in Brussel. Ze is tevens auteur van Inspirons! over oude en moderne regeneratieve praktijken voor een vreugdevol leven.
Ze is nationaal vertegenwoordigster België van de International Breathwork Foundation. Ze is al meer dan 20 jaar organisator van ademcirkels, dans- en bewegingstherapeut, professioneel trainer-coach, ceremonieel leider van Fire Walk. 
https://elanvital.be/danielle-de-wilde/

Het yin yang spel van Natuur

Alles op aarde maakt deel uit van een dualiteit. De yin- en yang-krachten zorgen voor een cyclus van ‘eeuwig leven’. Yang: de sterke kracht van actie, manifestatie, vuur, overleven en strijden. Yin: de zachte kracht van terugtrekken, verkoeling, tot rust komen, empathie en gelijkwaardig samenleven. Beide energieën zijn complementair, komen uit elkaar voort en bestaan alleen in relatie tot elkaar. Samen zijn ze de bron van alles. Spelenderwijs verkennen we hoe we yin en yang herkennen in Natuur, en hoe we ons vanuit onze eigenheid daardoor verbonden kunnen voelen met alles wat ‘is’. Het is Aarde die ons tot ontdekken en verwonderen uitnodigt, binnen de spelregels van Natuur. We laten je yin en yang aan den lijve ervaren. Beweging, beleving, reflectie en dialoog verbreden je beeld op deze wonderlijke universele krachten van moeder Aarde.

Resi Pansaerts is een gepassioneerde biologe, werkzaam bij de Provincie Antwerpen als adviseur natuur & gezondheid. Ze volgde de opleiding Toegepaste Ecopsychologie bij Ann Sterckx (EarthWise Education) en verdiept zich nu in de Kinesiologie, die gebaseerd is op de principes van de Chinese geneeskunde. Ze experimenteert graag om vanuit beide richtingen, met verschillende werkvormen, meer verbondenheid te voelen tussen mensen, bomen, dieren en de aarde.

Michel Clerinx is leiderschapscoach, loopbaanbegeleider, life coach en begeleider van organisatie- en teamontwikkeling, als oprichter van MC-kwadraat. Groei en bloei van de innerlijke natuur staat centraal, liefst in verbinding met de tastbare natuur. Eenheid met en liefde voor Aarde en haar bewoners (jezelf als eerste), laat zich sterk beleven in zijn project ‘de Tocht van de leider in mij’; een trektocht in de Alpen, waar de ‘polen’ van deze workshop ook mooi samen gaan: stevig stappen in een machtige omgeving, en tegelijk verstillen, naar binnen gaan en kwetsbaar delen en verbinden. (https://www.tochtvandeleider.be/).

Voorproefje? https://youtu.be/kGM9UE33l_U

Natuur Fluisteringen

We vinden een weerspiegeling van onszelf in de natuur en Natuur weerspiegelt in ons” – Erika De Bosvrouw

Ga mee op deze innerlijke reis begeleid door Erika De Bosvrouw en de fluisteringen van Natuur. Geblinddoekt schilder je met handen, voeten en natuurlijke materialen. Je laat Natuur en dankbaarheid spreken via je lichaam. Tijdens dit meeslepend atelier, geef je je over aan de collectieve creatieve stroom die we samen met Natuur oproepen.

Voor dit atelier (max 6 p.) heb je best losse kledij aan die vuil mag worden.

Erika De Bosvrouw creëert in resonantie met Vrouwen en Natuur rakende belevingen. Bos toont haar de weg naar wildheid, verwondering en het herinneren van onze diepe natuurverbinding. Ze gelooft in de kracht van meer buitentijd. Hieruit ontstond de BosvrouwenQueeste. Tijdens deze heldinnentocht vieren we het leven en het eigen bestaan. Samen met Natuur verbinden, verdiepen, lachen en spelen. Op stap door de weilanden, dorpjes en bossen met een tribe zielroerende vrouwen. Meer inspiratie: https://www.instagram.com/de.bosvrouwen/ en www.bosvrouwen.com.

Aarde-Bewust-Zijn

Wij (Sandy, Nancy en Natuur) nemen je liefdevol mee op reis, waarbij verwondering, dankbaarheid, wederkerigheid en verbondenheid centraal zullen staan. We gaan daarbij stap voor stap te werk, en beginnen met datgene wat we om ons heen zien, horen, voelen, proeven, ruiken. Vervolgens zetten we onze tocht verder en keren we de blik naar binnen. Wat maakt dat we vandaag soms minder dan we willen buiten zijn, in contact met natuur? Wat zorgt ervoor dat we vaak in de waan van de dag leven, waarbij we, bewust of onbewust, natuur buitensluiten? We kijken naar onszelf en van daar richten we de blik weer naar buiten (van ego naar eco). We maken opnieuw verbinding met Natuur maar dit keer op een dieper bewustzijnsniveau. Tijdens deze workshop maken we gebruik van onze zintuigen, we gaan creatief aan de slag met klei en wat Natuur ons geeft, dit alles overgoten met een vleugje poëzie.

Sandy Heylen leeft met een missie, namelijk mensen een (geestelijk) gezond leven inspireren. Als gids die mensen begeleidt tussen ergens en nergens. Belangrijke richtingaanwijzers hierbij zijn o.a. de stiltebeweging, gezondheids-, positieve- en ecopsychologie, biblio- en logotherapie. Momenteel volgt ze de jaaropleiding Toegepaste Ecopsychologie, EcoTuner bij EarthWise Education en werkt ze als stafmedewerker mentaal welbevinden bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. Ze heeft herborist, sociaal cultureel werk en gezondheidspsychologie gestudeerd.

Nancy Jasper’s missie is om een ‘goede’ voorouder te worden die bijdraagt aan een rechtvaardige, duurzame en inclusieve wereld voor iedereen, inclusief onze planeet en toekomstige generaties. Daarom werkt ze graag samen met mensen en organisaties die rechtvaardigheid en gelijkheid hoog in het vaandel dragen. Als oprichter van Humanya, -faciliteert ze strategie- en leerprocessen met en in organisaties, -begeleidt ze mensen & organisaties in hun zoektocht naar een zinvolle bijdrage aan het leven & de maatschappij, met respect voor alle menselijke en niet-menselijke wezens op deze planeet. Nancy behoort tot de eerste lichting EcoTuners in 2021 (jaaropleiding Toegepaste Ecopsychologie) en heeft een achtergrond als Bio-Ir. Via haar werk komt ze vaak in contact met verschillende culturen over gans de wereld, waardoor ze een brede kijk heeft hoe mensen elkaar en natuur beleven.

Een voorproefje? https://youtu.be/LrgJN2t9LwY

Matter and Dust​

Je wordt uitgenodigd om naar de stilte toe te gaan, de zintuigen volledig open te zetten en te verbinden met jezelf en de energie van de plek, de aarde. We verzamelen rond een mentale en fysieke cirkel waarin we verbinden met de energie van de natuurelementen en de energiezones in ons lichaam. Dit vertalen we met natuurlijke materie en stof naar een gemeenschappelijk kunstwerk. 

Anand Jasjot is creator, mentor en mama.  Haar werk ontvouwt zich enerzijds vanuit een overgave naar wat zich wil manifesteren, als een toewijding naar het onderzoeken van het ontstane. Ze uit diepgaande interne processen met verschillende mixed media technieken en ziet de natuur als een weerspiegeling hiervan. Tegelijk is de aarde steeds haar dragende gids/metgezel geweest die iedere dag, ieder moment met elegantie de schoonheid van de verschillende fases, cycli in het leven laat zien.  

Omdat ze diep gelooft dat alles er al is en dat alle antwoorden reeds in onszelf zitten, voelt ze intuïtief aan wat plekken, mensen, … op dat moment nodig hebben. De wisselwerking tussen deze energie en de vertaling in materie boeit haar enorm. Als bezielster van ‘Janus in space’ opent ze die ruimte voor deze verbinding en ondersteunt ze mama’s om consistent ruimte te maken voor zichzelf zodat ze energie voelen om hun volle creatieve potentieel in de wereld te brengen. www.janusinspace.com

Voorproefje: https://youtu.be/2vROIJdC0Rw

Ademen in verbinding

In deze workshop worden we ons bewust en voelen we dat wij mensen bijzonder waardevolle wezens zijn. We worden ons diep bewust en gaan ervaren dat we een onderdeel van de natuur zijn, dát we natuur zijn. Iedereen daarin is uniek en draagt in zich een eigen potentieel. We maken kennis met iets wat ons tot Aardebewoner heeft gemaakt. We zijn geboren met een ademteug en blazen onze laatste adem uit als we de Aarde weer verlaten. In die tussentijd ademen we 20.000 keer per dag. We gaan ontdekken hoe de adem ons kan helpen om ons eigen potentieel te bevrijden, meer verbondenheid te ervaren met de wereld en Aarde, en hoe we deel kunnen uitmaken van de scheppende kracht van Natuur.

Guido Krijger is bezieler van Outdoor Inspiration en medebezieler van WildWier. Vanuit Outdoor Inspiration ontwikkelt en organiseert hij ruim 20 jaar programma’s en activiteiten om de verbinding tussen mens en natuur te vergroten. De eerste jaren was dat als berggids, outdoorinstructeur en zeekajakgids. Al snel kregen natuurbeleving en natuurcoaching een prominentere rol. Sinds een paar jaar is daar het ademwerk bij gekomen. De adem is letterlijk inspiratie en brengt ons in contact met onze innerlijke natuur. Als we onze eigen natuur beter leren kennen en er liefdevol voor zorgen, zorgen we als van-zelf ook voor de natuur die ons omringt. www.outdoorinspiration.nl.

Met WildWier probeert hij, samen met Ellen Schoenmakers (ander bezieler), naar de stem van de zee te luisteren door met zeewier in contact te zijn en samen te werken. Dit doen ze door extensief zeewier te snijden voor inspirerende chefs die hun idealen in de keuken vertalen en door middel van workshops zoals wierenwandelingen, smaaksafari’s, koken op laarzen en helende wieren. www.wildwier.nl.

Een voorproefje? https://youtu.be/bv13xK78atE

'Tastenderwijs' met beeldspraak

Je tast je leefomgeving voortdurend af met taal. Hiertoe gebruik je niet alleen woorden, maar vooral ook beelden om iets over de wereld, de anderen, jezelf… te kunnen zeggen. Want uiteindelijk zijn we allemaal verhalenvertellers.

Pas als je met je ogen en alle andere zintuigen ‘tastenderwijs’ leert luisteren, kom je tot vaak onvermoede ontdekkingen en inzichten. Je overschrijdt een grens en verbindt allerlei werelden met elkaar. Als verhalenverteller ben je nu eens bruggenbouwer dan weer schipper op een veerpont. Alleen wie aandachtig is, kan verhalen vertellen. Ja, ‘aandacht is het natuurlijke gebed van de ziel’ (Walter Benjamin).

In deze workshop ga je stapsgewijs op zoek naar de sluimerende verhalenverteller in jezelf. Waar ligt de kracht van verhalen en hoe kom je ertoe? Een proeve tot ‘beeldspreken’…

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog. Hij beweegt zich – als wande­laar, auteur, vertaler en tentoonstellingscurator– op het snijvlak van landschappen, erf­goed, artistieke expressie en natuurbeleving. Vele jaren was hij als (gast)docent verbon­den aan verschillende hogescholen en universiteiten (o.a. PH Limburg, U Antwerpen, KU Leuven, Université Lille III – Villeneuve d’Ascq).

Hij was curator van verschillende spraakmakende tentoonstellingen [o.a. ExItCongo­Museum. Een eeuw kunst met/zonder papieren, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren, 2000; Dames met klasse. Margareta van York en Margareta van Oosten­rijk, Lamottm, Mechelen, 2005; In Between. Reizen van buiten naar binnen, Gaasbeek & Groe­nenberg, 2013]. Van 2008 tot 2017 was hij als stafmedewerker verbonden aan vzw Waer­beke. Op dit moment is hij freelance docent en geeft overal te lande lezingen en webinars, vooral rond cultuurhistorische en ecologische thema’s.

Joris bereidt een publicatie voor over ‘landschapstaal’ en ‘wandellezen’. Hij vertaalde Ode aan het wandelen [Waerbeke, 2018] en Over stilte [Waerbeke, 2021] van de Franse antropoloog David Le Breton. Eerder vertaalde hij de eerste volledige biografie van poolreiziger en etnograaf Knud Rasmussen [Stephen R. Bown, Witte Eskimo. De onverschrokken reis van Knud Rasmussen naar het hart van de Noordpool, Ad. Donker, Rotterdam, 2017]. Hij vertaalde en bezorgde Atlas van de Homo sapiens [Noordboek, 2023] en vertaalde Aarde Emoties. Een nieuwe taal voor een nieuwe wereld van de Australische milieufilosoof Glenn Albrecht [Noordboek, 2024] en rondde onlangs de vertaling af van Aldo Leopolds magistrale Denken als een berg. Het jaar rond op de zandgronden, met enkele schetsen van her en der en een aanzet tot milieu-ethiek [in druk, 2024].